Mercedes 125 år, Berlin-Tempelhof

Mercedes 125år Berlin Tempelhof 2011 flygplatsen 26-28 augusti.

Äntligen dags för den stora dagen. Avresa från Malmö redan på torsdag, vi ville ju inte missa någonting. Förväntansfulla klubbmedlemmar Ladislav Kosa, Anders Nordin och Leif Svensson.

Valet av bil blev ändrat i sista stund så 111 coupen fick bli hemma i garaget i Lomma och Ladislavs 450 SLC fick sträcka ut på hemmaplan dvs. Autobahn på vägen till Berlin. Resan gick tryggt och snabbt och vi anlände till Berlin i god tid för rekonditionering  inför kvällens besök i Berlin.

Tempelhof

Centralt i Berlin ligger detta mäktiga byggnadskomplex som var en av de tjugo största byggnader i världen när det begav sig. Flygplatsen öppnades 1923 och den enorma 1,2 km långa byggnaden uppfördes under åren 1936-1940. Det var en mäktig känsla att glida in där i SLC`n!! Vi guidades in med tysk precision till vår plats i den svenska samlingen som dominerades av 170 A cabrioleter. Imponerande att klubbmedlemmar körde ner hit med dessa 60 år gamla klenoder!

Tävlingsbilar

Mycket att uppleva. Här har man möjligheten att åka bana med AMG bilar, ja åka inte köra! Kön var lång så vi gick vidare. På rad under ett skärmtak står ett antal av Mercedes framgångsrika förkrigs tävlingsbilar. Vilken samling att beskåda. Dagen därpå dammar man av dessa bilar på allvar. Vi får uppleva varmkörningen av dessa fantastiska vagnar, med förare från tiden när det krävdes manlig styrka att ratta en tävlingsbil. Flera av förarna hade garanterat passerat 80 år. Av detta märktes inget när de med motorer på fulla varv och fyrahjulssladdar genom kurvorna dånade fram. Den upplevelsen var värd hela resan.

Mercedes hangar 

Förutom en samling gamla godingar tex. 540K visade man även upp en framtida A-klass och andra framtids skapelser. Det är nog bara att acceptera att bilarna kommer att ändras mycket framgent. En personlig favorit är 300 SEL 6,8 i tävlingsutförande.

Klubbarnas hangar

De tyska Mercedes klubbarna hade en egen hangar med massor av bilar, klubbregalier och trevliga människor. Vi fastnade för några vackra SLC bilar. Lite kuriosa var en 300 SL Roadster hardtop där det var små måsvinge dörrar på hardtoppen. Original men endast tillverkat till 2 bilar av Mercedes. Pagodan som plockats upp efter 30 i vattnet är en speciell upplevelse.

I Stjärnvimlet

Det var här vi tillbringade största delan av tiden med att gå och frossa bland oändliga rader av Mercedesbilar. Här fanns Unimog, Geländerwagen, bulle i tävlingsutförande, specialbyggda fordon, absoluta pärlor blandat med vardaglig bruksskick och massor av läckra coupeer som blev föremål för många bilder, mm mm.

Söndag

Så kom då dagen för hemfärd. Vi kunde summera en fantastisk upplevelse på Tempelhof men även mycket trevliga kvällar i Berlin. Fantastiskt positiva människor som arbetat för att göra detta jubileum till vad det blev. Hemresan gick förstås lika bra. SLC`n gick klockrent trots 36 år och 26.000 mil. Det bästa eller inget som grundarna sa!!

Anders